Adminisztráció
Magyar Deutsch English
SZÁLLÁSHELYEK  VENDÉGLÁTÓHELYEK  SZOLGÁLTATÓK  SÁRVÁRI LÁTNIVALÓK
 
Szálláskereső
Település
Szállástípus
Kategória
Ár
 
 
 
 
 
Bevezető
Túratippek
Programok
Fotógaléria
Hírlevél
Vendégkönyv
Hasznos információk
Elérhetőségek
Akciós ajánlatok
Előző hónap 2024. Június Következő hónap
H   K   Sz   Cs   P   Sz   V
               1  2
3  4  5  6  7  8  9
10  11  12  13  14  15  16
17  18  19  20  21  22  23
24  25  26  27  28  29  30

IKERVÁR (7,5 km)

Területén már a késő bronzkorban éltek emberek, ezt bizonyítja a Rába partjából itt előkerült edény, mely a sárvári Nádasdy Múzeumban tekinthető meg. A Fazék dombtól keletre a Herpenyő mellett római épületek maradványai figyelhetők meg. A települést eztán honfoglaló magyarok laktál, melyet az 1987-ben megtalált 9–11. századi temető gazdag leletei bizonyítják. István király halála után a Rába folyó mindkét partján, a Fazék és a Póka dombon épült kettős vár, melyet ikernek hívtak. Az iker-várak adták a község nevét. A várak képe a község régi pecsétnyomóin is rajta voltak.


Templom Első írásos említése 1073-ból való. Ekkor töltötte Ikerváron a karácsonyt Salamon Király és itt kötött békét Géza herceggel. A mai templom a középkorból maradt ránk, melyet a XVIII. században barokk stílusban alakítottak át. 1532-ben a török elfoglalta a várat, a Rákóczi-szabadságharc alatt Heister tábornok foglalta el a települést. Földesurai a Kanizsaiak, Nádasdyak, Draskovichok, majd Ikervárt a Batthyányak 1780 körül vásárolták meg. A kastélyt a 18. század végén gr. Batthyány József hercegprímás építtette fel. Ezután a család kedvelt tartózkodási helye lett, ahol gr. Batthyány Lajos miniszterelnök gyermekkorát töltötte. 1839-ben itt kezdte meg működését gr. Batthyányi Alajos cukorüzeme. 1848. június 13-án a Vasvármegyei Nemzetőrség zászlaját Ikerváron avatta fel Batthyány Lajos felesége, Zichy Antónia grófnő.

1896-ban Ikerváron kezdték építeni az ország első vízerőművét, amely 1900-tól napjainkig termel áramot. Érdekesség, hogy Ikervár volt az első villamosított falu Magyarországon, mintegy 50 évvel megelőzve korát. Gróf Batthyány Lajos 1831-től élt Ikerváron. Ikervár ékessége gróf Batthyány Lajos szobra, - Bory Jenő 1910-ben leleplezett alkotása, sokáig Magyarország egyetlen egész alakos Batthyány szobra – melyet közadakozásból állíttatott Ikervár lakossága. 2010-ben kezdődött a szélfarm létesítése a település területén, amelynek keretében közel 17 db torony felállítása tervezett.
  • Látnivalók
  1. A Póka dombon állt egykori várat feltárták, sáncainak csekély maradványai láthatók a község déli részével átellenben a Rába bal partján (Pókadomb). A Fazekasdombon állt egykori vár dombját elhordták, maradványai nincsenek.
  2. A Batthyány-kastély 18. századi eredetű, 1847-ben Pollack Ágoston és Ybl Miklós tervei szerint romantikus stílusban építették át. Előtte áll gr. Batthyány Lajos 1913-ban készült, (első) teljes alakos szobra.
  3. Római katolikus, Szent Györgynek szentelt temploma a 15. században épült, a 18. század végén barokk stílusban átépítették.
  4. A Rábán 1896-ban épített ikervári vízi erőmű az ország első vízerőműve (ma is működő ipari műemlék).
  5. A Rába folyó, abból leválasztott tavaival (pl:Patkó-tó), és a műcsatorna amelyek kiváló horgászási és pihenési lehetőséget biztosítanak.
  6. Szélerőmű park.  
A település megközelíthető Sárvárról Szombathely irányába haladva.


Hírlevél kérése
FELIRATKOZÁS / LEIRATKOZÁS
SZÁLLÁSHELYEK VENDÉGLÁTÓHELYEK SZOLGÁLTATÓK SÁRVÁRI LÁTNIVALÓK Túratippek Fotógaléria Gyakori kérdések Elérhetőségek
MAJOR
APARTMANOK
HOTELEK
  TEKÉZŐ
PIZZÉRIA
KÁVÉZÓ / FAGYIZÓ
    NÁDASDY FERENC MÚZEUM
SÁRVÁRI ARBORÉTUM
   
www.ysolutions.hu Hasznos linkek   •   Médiaajánlat   •   Copyright © 2014. Sárvár Travel   Minden jog fenntartva.